İlerleyen teknolojinin hayatımıza kattığı, ev işlerinin sevilen yardımcısı akıllı robot süpürge modelleri artık neredeyse her eve girdi. Süpüren, silen ve vakumlama ile halı üzerindeki çöpleri çekebilen akıllı süpürgeler günlük yaşamı büyük ölçüde kolaylaştırırken bir yandan da gelişimini sürdürüyor.
Model, güç, ebat gibi pek çok alanda devam eden bu gelişim sonucu nasıl oluyor da şekil değişmiyor? Robot süpürge modelleri neden yuvarlak tasarlanıyor?
En Büyük Sebep Kullanılabilirlik
Uzun araştırma ve denemeler sonucu tasarlanan akıllı robotların yuvarlak şekilde olmasının en büyük sebebi kullanılabilirlik! Araştırma ve geliştirme sürecinde elbette farklı tasarımlar denenmiş, ancak en iyi temizliğin yuvarlak şekildeki süpürgelerle sağlandığı görülmüştür.
Robot süpürgelerin yuvarlak tasarlanmasındaki en önemli 3 sebep;
- Etrafa takılmadan kolayca dönebilme.
- Navigasyonun daha geniş açıya ulaşabilmesi.
- Köşelere kolay ulaşabilmesi.
Robot süpürge modellerinin yuvarlak tasarlanmasındaki en önemli sebep eşyalara takılma ihtimalini en aza indirmek ve en dar alanlardan bile geçebilmesini sağlamaktır.
Yuvarlaklık makinenin hareket kabiliyetini artırır. Böylece örneğin; masa altında ve sandalyelerin arasında kolayca dolanabilir. Koltukların ayakları etrafında bir tur atarak kusursuz temizlik sağlayabilir. Robotun kare olduğunu düşünürsek ne kadar çok yere takılacağını da tahmin edebiliriz.
Süpürgenin yuvarlak şekilde olması fırçaların daha çok alana ulaşmasını da sağlar. Eğer süpürge kare olsaydı, süpürgenin koltuk ayağı etrafında geniş bir açı ile dönmesi gerekirdi. Bu da yeterli fırça sayısı olmaması halinde bazı alanların süpürülmeden kalacağı anlamına gelir. Ancak yuvarlak olması sebebiyle manevra kabiliyeti çok daha yüksek olan akıllı robotlar, uzun yan fırçaları sayesinde kenar ve köşelere kolayca yanaşabilir, toz ve kirlere bile ulaşabilir.
Özellikle çok eşya bulunan evlerde süpürgenin özgürce hareket edebileceği alan da kısıtlıdır. Klasik süpürgelerle evi süpürürken sandalyeleri, masaları vs. kaldırmak gerekebilir. Ancak akıllı robot süpürge modelleri gerekli durumlarda yönünü ve dönüşünü ayarlayarak en dip noktalara bile ulaşabilir. Bir köşeye ya da dar bir alana girdiğinde akıllı robotunuz, yerinde dönerek çıkış yolunu mutlaka bulur.
Ancak yuvarlak olmayan bir süpürgenin sürekli düz bir çizgide temizlik yapması gerekebilirdi. Üstelik çarpa-takıla girdiği alandan çıkabilmesi için de birden çok manevra yapması gerekirdi.
Akıllı robot süpürgeler bir dizi navigasyonla donatılmıştır. Böylece etraftaki nesneleri ve onlara olan uzaklığını algılayarak hareketlerini buna göre planlar. Navigasyonun alanı en iyi şekilde tarayabilmesi için en ideal şekil ise yuvarlaktır.
Robot süpürgelerin ön orta, ön sağ ve ön sol kısımlarında yer alan algılayıcılar en geniş görüş açısını sunar. Böylece en geniş görüntü ile çarpma ve takılma riski de mümkün olduğunca azalır.
Ancak ürünün yuvarlak olmadığını düşünecek olursak, herhangi bir kameranın yalnızca dar bir açıda görüntüleyeceğini de anlarız. Süpürgenin yuvarlak olması alanın 360 derece taranabilmesini sağlar. Süpürge yerinde dönerek etrafı komple tarayabilir ve etraftaki engelleri algılayarak, temizlik rotasını buna göre çıkarabilir.
Akıllı robot süpürgeler piyasaya sürüldüğü günden bu yana en bilinen model yuvarlak olanlar. Ancak son dönemlerde D harfi şeklinde bir tarafı yuvarlak bir tarafı ise düz şekilde tasarlanan yeni akıllı robot süpürge modelleri de mevcut.
Bu şekil de tıpkı yuvarlak süpürgeler gibi tamamen en iyi temizliğe odaklanarak hayata geçirilmiş ürünlerdir. Şeklin D olması yuvarlak kısma yerleştirilen navigasyonların daha geniş açıya sahip olmasını sağlarken düz kenar ise kenar ve köşelere 0 girerek en iyi temizliği sunmaya çalışır.
Evi süpürüp silmeye ayırdığınız vakti kendinize ayırmak istiyorsanız web sitemizde yer alan birbirinden kullanışlı robot süpürge modellerine göz atabilirsiniz. Robotunuz evi temizlerken siz de kahvenizi içmeye ne dersiniz?