Hava temizleme cihazı, günümüzün en verimli ürünlerinden biridir. Özellikle hava kirliliğinin yüksek olduğu sanayi şehirleri ve büyük şehirlerde, uzun süre vakit geçirilen kapalı mekânlarda, yaşlı, bebek ve evcil hayvan bulunan ortamlar ile astım, akciğer rahatsızlıkları olan kişilerin evlerinde hava temizleme cihazı bulunması alınan oksijen miktarını dolayısıyla da sağlığı pozitif yönde etkiliyor.
Sanayi de yaşanan gelişmeler ve doğanın her geçen gün daha da kirlenmesi, zararlı gaz ve karbon monoksit miktarında artışa neden olurken atmosferdeki oksijen miktarı da giderek azalmasına neden oldu. İnsan sağlığını tehdit eden bu durum nedeniyle akciğer ve göğüs hastalıkları her geçen gün artarken, yaşanan pandeminin de eklenmesiyle beraber maskeler hayatımızın bir parçası haline geldi. Yaşanan tüm bu süreçlerde aldığımız her nefesin değeri bir kez daha anlaşıldı.
Üstelik günümüzde insanların çoğu zamanının önemli bir kısmını kapalı mekânlarda geçiriyor. Ulusal pandemi döneminde uygulanan sokağa çıkma yasakları, AVM’lerin hızla artması ve insanların buralarda zaman geçirmesi bunun yanında iş hayatında da günün önemli bir kısmının kapalı alanlarda geçirilmesi gibi sebeplerle hava temizliği de ekstra önem kazandı.
İçimize çektiğimiz havayı daha temiz hale getirme fikri aslında uzun zamandır üzerinde çalışılan bir konuydu. Farklı bilim insanlarının yüzyıllar boyunca geliştirmeye çalıştığı düşünce teknoloji ile buluşarak günümüzdeki halini aldı. 2020 yılında patlak veren pandemi sonrasında ise hava kalitesinin önemi bir kez daha anlaşıldı ve hava temizleme cihazları ilgi görmeye başladı.
Hava temizleme cihazı ortamda bulunan havayı insan sağlığı açısından en verimli hale getiriyor. Filtreleme sistemi sayesinde toz, polen, kötü koku, sigara kokusu, virüs, mikrop ve diğer zararlı partikülleri ayrıştıran hava temizleyici modelleri kullanılan ortamda sağlıklı hava sirkülasyonu sağlıyor.
Astım, bronşit, akciğer yetmezliği, corona, toz alerjisi, mevsimsel alerji gibi hastalıklarla mücadele eden kişiler ile hasta, yaşlı, bebek ve bağışıklığı zayıf kişilerin yaşadığı ortamlarda hava kalitesi oldukça önem taşıyor.
Hava sirkülasyonunun kalitesiz olduğu ortamlarda bu hastalıklara sahip kişiler çok daha hassas olur. Havada bulunan zararlı partiküller düşük bağışıklığa sahip kişileri çok daha hızlı etkiler. Ancak ortamda kullanılan hava temizleme cihazı, ortamın hava kalitesini önemli ölçüde artırarak, olası hastalık risklerini minimuma indirir.
Hava temizleyicilerin amacı; havada asılı duran mikrop ve bakterilere karşı, soluduğumuz havayı temizlemektir.
Ortamın havasını filtrelerden geçirerek temizlemeye yarayan bu makineler, filtreleme işleminin ardından tertemiz bir hava sunar.
Bulunduğunuz ortamda cam veya kapı açmanız sonucu odanın havası değişir ancak bu dışarısının havasının çok sağlıklı ve temiz olduğu anlamına gelmez.
Hava temizleyiciler, gözle görülemeyen tüm mikro partiküllere karşı koruyucudur. Ayrıca hava temizleme cihazlarının tek amacı partikülleri öylece ortadan kaldırmak değildir. Havayı kirlerden arındırır, partikülleri absorbe ederek ortadan kaldırırlar.
Böylece hava temizleyiciler sayesinde; kirlilikten, dumanlardan, alerjenlerden, toksin maddelerden, havadaki istenmeyen tozlardan, bakterilerden ve hatta virüslerden korunabilirsiniz.
Hava temizleme cihazlarında birden fazla filtreleme sistemi bulunur. Ön filtre, koku giderme filtresi ve HEPA filtre gibi isimlerle bilinen bu filtrelerin her birinin işlevi ayrıdır. Pek çok modelde genellikle bu 3 filtre bulunur.
Ön filtre: Temizleme cihazına ilk etapta ulaşan büyük parçacıkları (polen, evcil hayvan tüyleri vs.) yakalar.
Koku giderme filtresi: Kapalı mekânlarda koku yaşanması sık rastlanan bir durumdur. Evin uzun süre havalandırılmaması, yemek pişirilmesi ve hatta bir odada kalabalık bir şekilde oturma sonucu bile evin havası değişir. Koku giderme filtresi bu kötü kokuları yakalayarak absorbe eder.
HEPA filtre: Ortamda bulunan kötü kokuları, mikro partikülleri ve hatta zararlı gazları çeker.