Enerji etiketi nedir? Biliyor musunuz?
Hem bütçemizi hem de doğayı korumamızı sağlayan enerji tasarrufu geleceğe yapılacak en güzel yatırımlardan biri. Tasarrufu kolaylaştırmak için bilmeniz gereken ilk konu etiketler.
İklim krizinin önlenebilmesi için dünyadaki tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra bireylerin de özen göstermeye başladığı enerji tasarrufu, sürdürülebilirlik açısından oldukça önemli.
Her yıl Ocak ayının ikinci haftası kutlanan Enerji Tasarrufu Haftası bu yıl 9-15 Ocak tarihlerine denk geliyor. Bu sebeple haftanın önemine uygun olarak televizyondan küçük ev aletlerine tüm elektronik aletlerde kullanılan enerji etiketi nedir? Enerji tasarrufu nasıl yapılır Konularına değinmek istedik.
Bakalım, enerji etiketi ne demek? Gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmak için neler yapmamız gerekiyor?
Enerji etiketi, kullanılan elektronik aletlerin ne kadar enerji harcadığını belirten ürün tanıtım kartıdır. Güncel enerji sınıfları; A, B, C, D, E, F, G şeklinde sıralanır. A enerji sınıfı en yüksek verimliliğe sahipken G en düşük enerji verimliliğine sahip sınıftır.
A Enerji Sınıfı Nedir?
A enerji sınıfı en yüksek verimliliğe sahip sınıftır.
B Enerji Sınıfı Nedir?
Verimliliği A sınıfı kadar olmayan, ancak yine de elektrik tasarrufu sağlamada etkili olan enerji verimliliği sınıfıdır.
C Enerji Sınıfı Nedir?
C enerji sınıfı, en iyi tasarruf sağlayan üçüncü grupta yer alıyor. C sınıfı enerji etiketine sahip elektronik cihazlarla “orta” diye nitelendirilebilecek tasarruf sağlayabilirsiniz.
D Enerji Sınıfı Nedir?
D enerji sınıfı ortalamanın altında enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin etiketinde yer alan değerdir. Tasarruf etmenizi sağlamadığı gibi aylık tüketiminizde artışa neden olabilir.
E Enerji Sınıfı Nedir?
E enerji sınıfı ise en düşük enerji verimliliğine sahip sınıflardan biridir.
F Enerji Sınıfı Nedir?
Enerji tasarrufu sağlamayan cihazların üzerinde görülen verimliliği düşün etiketlerden biri de F enerji sınıfıdır.
G Enerji Sınıfı Nedir?
Verimliliği en düşük olan enerji etiketi G’dir. Tasarruf yapmaya destek olmadığı gibi fazladan enerji kullanımıyla hem bütçeyi hem de çevreyi olumsuz etkileyen ürünler G sınıfında yer alır.
Tüm elektronik aletlerde olduğu gibi televizyonlarda da enerji etiketi bulunur. Televizyon enerji etiketinde;
- QR kod
- Enerji sınıfı
- Enerji tüketimi
- Enerji sınıfı ve tüketim HDR
- TV’nin boyutları yer alır.
TV QR Kodu
Enerji etiketlerinde yer alan QR kodu televizyonunuzla alakalı daha fazla ayrıntı bulabileceğiniz bir yerdir. Kodu okutarak televizyonunuzun enerji tüketimini öğrenebilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.
TV Enerji Sınıfı
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu sınıflar ürünün ne kadar tasarruflu olduğunu gösterir. A en çok tasarrufu sağlarken, G en fazla elektrik harcayan ürünlere verilir. TV alırken A enerji etiketine sahip ürünler daha pahalı görünebilir ancak uzun süreli kullanım maliyeti düşünüldüğünde sağladığı elektrik tasarrufu ile A sınıfı TV modelleri daha verimli olacaktır.
TV Enerji Tüketimi
Enerji tüketimi ibaresi televizyonunuzun standart görüntü modunda 1.000 izleme saati başına kaç kWh (kilovat saat) cinsinden elektrik harcadığını belirtir.
HDR ve Tüketim
Yüksek dinamik aralık (High Dynamic Range) anlamına gelen HDR teknolojisiyle bir görüntüdeki en parlak ve en koyu bölgeler arasındaki farkın artması sağlanıyor, daha belirgin bir kontrast sunuluyor. Böylece derinlik algısı artırılıyor.
HDR görüntüler izlenirken televizyonların daha yüksek bir ekran parlaklığı kullanması gerekir. Bu da HDR izlemelerde enerji tüketiminin artması anlamına gelir. Bu sebeple HDR moduna enerji etiketlerinde ayrıca belirtilir.
TV Boyutu ve Çözünürlük
Enerji etiketinde yer alan bir başka ibare de TV boyutu ve çözünürlüktür. Televizyonun ekran boyutu inç cinsinden etikette belirtilir. Çözünürlük, ekran boyutu gibi faktörler TV güç tüketimini etkiler.
- Lambaları boşa yakmayın. Kullanmadığınız lambayı kapatın.
- Aydınlatma sistemlerinde tasarruflu ürünleri kullanın.
- Enerji etiketi A sınıfı olan elektronik aletler tercih edin.
- Kullanım dışı olan elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın.
- Bina yalıtımı yaptırın.
- Çift cam kullanın.
- Gün ışığından en iyi şekilde yararlanın.
- Radyatörlerinin (peteklerin) önünü boş bırakın. Önüne koltuk vs. koymayın.
- Saç kurutma makinesi kullanımından önce saçlarınızı havlu ile kurulayın.
- Televizyonunuzu bekleme modunda bırakmayın. Tamamen kapatın.