Android TV mi Smart TV mi? Son dönemlerin en popüler teknolojik sorgulamalarından biri bu.
Her geçen gün teknolojinin gelişimiyle televizyonlar da daha akıllı konuma gelmeye başladı. Bundan seneler öncesine kadar tüplü ve siyah-beyaz bir formda karşımıza çıkan bu elektronik cihazlar, 2022’den beri ayna gibi net bir görüntü kalitesi sunan bir şekilde üretilmeye devam ediliyor. Günlük hayatta hem iletişim hem de eğlence amacıyla sıklıkla TV kullanılır. Kullanılan televizyonlar hakkında merak edilen ve her geçen gün araştırılan pek çok konu karşımıza çıkmaktadır.
TV Nasıl Seçilir?
En basitinden televizyon alırken ekran büyüklüğünden çözünürlük oranına kadar daha pek çok unsura dikkat etmemiz gereken konular arasında yer alır. Bunun yanında karar vermemiz gereken en önemli konulardan biri de Android televizyon ve diğer akıllı TV’ler arasında bir seçim yapmaktır. Peki, Android TV veya Smart modellerinden hangisini seçmeliyiz?
O halde gelin konuya açıklık getirelim;
Android TV Nedir?
Televizyon satın alırken kullanıcıların Android ve Smart TV gibi terimlerin ne olduğunu ve arasındaki farkların ne olduğunu öğrenmesi daha sağlıklı şekilde televizyon tercihi yapmalarına yardımcı olur. Android Televizyon, adından da anlaşılacağı üzere Android işletim sistemine sahip TV modelleridir TV kullanıcılarının akıllarında bulundurması gereken en önemli detaylardan biri budur. Yani Android TV, bu işletim sistemi üzerinde yapılandırılmış bir medya arayüzü olarak tanımlanır.
Bu kritik detayın önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü burada hangi işletim sistemini çalıştırırsa çalıştırsın, çevrimiçi özelliği, yani internet üzerinden kullanıcılara içerik sağlayan günümüz televizyonlarının hepsi Smart yani akıllı TV kategorisinde yer alır.
Örnek olması açısından; TizenOS, webOS ve vewd sistemlerini de bu kategoriye ekleyebiliriz.
Teknolojinin güncellenerek değişimi ve gelişimiyle birlikte tablet, telefon ve bilgisayar özellikleri birbirine karışırken televizyonlarda da Smart TV nedir sorusu hayatımıza dahil oldu. Kelimenin tanımı olarak akıllı televizyon olarak tanınan modeller, evlerdeki televizyonları birer kapalı bir kutu olmaktan daha iyi bir konuma getirerek dünyaya açılmasına olanak tanıyor. Akıllı TV ya da daha genel adıyla Smart Televizyon, temel olarak internete bağlanarak çeşitli özellikleri bulunan televizyonlara verilen isimdir.
Bu modelin günümüzde en bilinenleri Android TV, Apple TV, WebOS ve Tizen OS gibi işletim sistemlerine sahip olan cihazlar yer alır.
Herhangi bir Smart TV’nin en önemli bileşenlerinden biri işletim sistemidir. Yani bir diğer deyişle akıllı TV de teknik olarak günümüzün cep telefonları gibi bir bilgisayardır. Genel özüyle işletim sistemi, akıllı telefonların veya akıllı TV’lerin internete erişme veya çeşitli uygulamaları indirme gibi fonksiyonlarına sahip olmasını sağlayan çok işlevli özelliğidir.
Smart 4K uyumluluğu veya HDR işlevi gibi özellikler yeni bir TV seçimi yaparken bazılarımız için çok önemli olsa da, akıllı televizyon modelleri söz konusu olduğunda doğru işletim sistemini seçmek de aynı derecede önem arz eden konular arasındadır.
Farklı işletim sistemleri, özellikle belirli uygulamaların desteklenmesi söz konusu olduğunda çok daha farklı sonuçlar verecektir.
TV almadan önce; Akıllı televizyonlar ve Android televizyonlarla pek çok ortak noktayı bir arada bulundursa da aralarındaki farkları öğrenerek tercihte bulunmak gerekir. Bu farklılıkların temelinde kullanılan işletim sistemi türü de vardır. Android TV ile Smart TV arasındaki farklar;
- Smart televizyon modellerinde Android olmayan her türlü işletim sistemi kullanılır. Örneğin; Tizen, Smart Central, webOS ve diğerleri söylenebilir.
- Netflix veya Youtube gibi popüler uygulamaları kullanmak için smart yani akıllı TV’ler iyi bir seçim olacaktır. Birçok televizyonda bu uygulamalar ve daha fazlasıyla önceden yüklenmiş olarak elinize ulaşır.
- Android vs Smart TV karşılaştırıldığında, akıllı TV’lerde çok daha az uygulama yer alır ve bu nedenle daha az yönlü televizyonlar arasındadır.
- Farklı işletim sistemlerinin ve daha fazla yazılımın indirilip yüklenebileceği kendi özel uygulama mağazaları da vardır. Fakat, güncel uygulamaları indiremeyen bazı akıllı TV modelleri de vardır.
- Standart formda üretilen akıllı TV’ler ayrıca daha az sıklıkta yazılım güncellemeleri alır.
Her iki tür TV’nin de avantajları ve eksik olan tarafları olsa da, günün sonunda Android’ler bir adım önde gibi duruyor. Daha ucuz olma özellikleri ve uygulamalara çok daha fazla erişim imkanlarının olması, Android TV’leri akıllı televizyonlara karşı ön planda tutuyor. Birçok kişinin başlangıçta Android işletim sistemini sevmeyeceğine hak vermek mümkün, ancak artılarının ve farklı özellikleri, Android yazılım sistemine alışkın olmayan kişiler için bile sorunlardan daha ağır bastığını söyleyebiliriz.
Eğer Android cihaz kullanıcısı değilseniz ve tamamen yeni bir arayüz öğrenmek ve deneyimlemek istemiyorsanız, Smart , yani akıllı TV sizler için harika bir seçim olacaktır. Kutudan çıkar çıkmaz ekstra bir kurulama gerek duymaksızın kullanmaya başlarsınız. Sadelik ve rahatlığı her şeyden çok önemseyen biri iseniz Smart TV sizin için daha uygun seçeneklerden biri olacaktır.